seaforth headland

project description
Inspired by the forms, views and light found when exploring the rocky headlands of Sydney Harbour, this house is an expression of the character of the site on which it is located. Sitting on the ridgeline of Seaforth Headland and with expansive harbor views from the entire house, the plan is fan shaped which creates spaces opening outward to views, crevasses between built forms, contrasting light and shade, compressed and expansive spaces. Externally the form is articulated by materials, form, texture and shadow, emblematic of the character found within the rocky headlands of the locality.

© 2004 – 2018 sandberg schoffel architects – all rights reserved | admin | webmaster

sandberg schoffel architects | telephone: +61 (0)2 8958 3270 | email: sandbergschoffel@bigpond.com

smiths lake house

project description

Set on a sloping site above Smiths Lake, this weekender is divided into living and sleeping pavilions stepping down the site and connected by a butterfly roof covered stair.

Envisaged as a luxuriously simple getaway, the design is a low cost, low impact solution to a sensitive and beautiful location.

The location is within a flame zone bushfire area so the building is designed to minimise fire damage including fire protection sprinklers on the roof which can also cool the house when needed with collected rainwater.

Photographer: Michael Sandberg

© 2004 – 2018 sandberg schoffel architects – all rights reserved | admin | webmaster

sandberg schoffel architects | telephone: +61 (0)2 9969 7609 | email: sandbergschoffel@bigpond.com

smiths lake house

project description

Set on a sloping site above Smiths Lake, this weekender is divided into living and sleeping pavilions stepping down the site and connected by a butterfly roof covered stair.

Envisaged as a luxuriously simple getaway, the design is a low cost, low impact solution to a sensitive and beautiful location.

The location is within a flame zone bushfire area so the building is designed to minimise fire damage including fire protection sprinklers on the roof which can also cool the house when needed with collected rainwater.

Photographer: Michael Sandberg

© 2004 – 2018 sandberg schoffel architects – all rights reserved | admin | webmaster

sandberg schoffel architects | telephone: +61 (0)2 9969 7609 | email: sandbergschoffel@bigpond.com